• Zimné dielne

          • Praktická škola  organizovala „Tvorivé zimné dielne“. Vianočná atmosféra sa niesla pri výrobe krásnych vianočných ozdôb. Počas tvorivej a kreatívnej práce nám  hrali vianočné koledy. Všetci žiaci priložili ruku k dielu a vyrobili krásne vianočné ozdôbky na blížiaci sa vianočný bazár. Posúďte sami.....

          • Svetový deň boja proti AIDS

          • Dňa 1. decembra sme si pripomenuli „Svetový deň boja proti AIDS“ výrobou a nosením červených stužiek. Bolo to tradičné i netradičné nosenie, symbolicky sme si  pripli stužky a nakreslili postavičky našich blízkych. Dôležitou súčasťou kampane Červené stužky je odborná prednáška, ktorú nám prezentovali odborníci zo zdravotníckeho a  poradenského zariadenia. Červená farba bola vybraná, ako symbol krvi a života. Posolstvom červených stužiek je záujem, solidarita, nádej a podpora chorých ľudí na HIV/AIDS. Vzájomná tolerancia, zdravie každého človeka  sa stáva veľmi dôležité pre život a preto nás červená stužka spája.

          • Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“

          • Novembrová bubnovačka to je známa hračka, všetci sme sa zapojili a s chuťou sa vyšantili.

            Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Myšlienka podujatia je, aby sme si pripomenuli, že hlas detí je dôležitý. Bubny zazneli  v rôznej podobe od hrncov až po klasiku. Žiadne násilie netreba bagatelizovať a prehliadať v spoločnosti.

          • „Malý majster, malá majsterka“

          • Dňa 14. novembra sa konala súťaž zručnosti žiakov variantu B a  C s názvom „Malý majster, malá majsterka“. Rozvíjanie pracovných zručností detí je nevyhnutné pre ich uplatnenie v živote a v  spoločnosti. Zmerali si svoje tvorivé zručnosti v rôznych zaujímavých disciplínach. Na záver každý získal sladkú odmenu. Všetci sa veľmi snažili, za čo im patrí veľká pochvala.

          • Informatická súťaž „iBobor“

          • Naši žiaci sa radi zapájajú do riešení zaujímavých úloh v súťaži „iBobor“, hlavným cieľom je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie. Súťaž  sa zameriava na využívanie digitálnej techniky, žiakov posmeľuje v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Rozvíja sa lepšia schopnosť riešiť problémové  úlohy a podporuje zmysel pre rozhodovanie v kritických situáciách.

            Každý riešiteľ má pridelený osobný kód, po prihlásení do systému  aktívne vyrieši otázky v časom limite  30 minút. Do súťaže sa zapojilo 32 žiakov z 39 žiakov prihlásených do dvoch kategórií:

            • Drobec   -17 žiakov, Denis Karvay bol neúspešnejší riešiteľ,
            • Bobrík   -15 žiakov, Vladimír Zachar bol neúspešnejší riešiteľ.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme k úspechu... 

          • „Svetový deň sporenia“

          • V praktickej škole na rodinnej výchove sme si pripomenuli deň sporenia. Aktivity boli zamerané na tému „Rozhodovanie a hospodárenie spotrebiteľov“. Sporenie je zručnosť, ktorú sa treba naučiť. Preto je dôležité viesť deti k zodpovednému hospodáreniu a bezpečnému zaobchádzaniu s peniazmi. Žiaci vypracovali pracovné listy, diskutovali o sporení v bežných životných situáciách. Navrhli vlastnú kreditnú kartu, rozprávali sa o financiách a na čo by  chceli v budúcnosti sporiť. Pokiaľ budú pravidelne ukladať menšie čiastky peňazí do prasiatka, skôr či neskôr si našetria aj na svoje vysnívané veci...

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Tak ako pominulé roky aj tento rok sme sa zapojili do projektu "Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice". Celoslovenský projekt organizujeme pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc. Témou celoslovenského projektu je  "Ako máme radi našu školskú knižnicu". Naši žiaci majú veľmi radi školskú knižnicu, tak priložili ruku k dielu a snažili sa naučiť nové techniky na výrobu dekoračných predmetov, pod vedením Táni Karvajovej - Tvorilky, aranžérky Veroniky a drotára Maroša. Myslím si, že výrobky sa im vydarili, tak posúďte sami.

          • Súťaž v prednese poézie a prózy „GAŇOVA TARNAVA“

          • Po dvojročnej prestávke sme opäť úspešne reprezentovali našu školu v krajskom kole recitačnej súťaže ,,Gaňova Trnava", ktoré sa uskutočnilo v Novej Vsi nad Žitavou. Dominika Dubajová, žiačka 8.ročníka podala skvelý výkon. Za prednes básne  získala  1. miesto a postup do celoslovenského kola.

            Z úspechu sa všetci  tešíme a srdečne jej blahoželáme!

          • Jesenné cvičenie na ochranu života a zdravia

          • Snahou cvičenia  je pripraviť žiakov na život v prostredí, v ktorom sa nachádzajú. Preto je potrebné poskytnúť žiakom teoretické vedomosti, praktické poznatky, pomôcť im osvojiť si vedomosti a zručnosti. Témy na ktoré sme sa zamerali: zdravotná príprava, riešenie mimoriadnych  udalostí, vedieť zvládnuť situáciu pri dopravných nehodách a reagovať na živelné pohromy.

          • Záložky do knihy

          • Záložka do knihy spája školy. Už žiadne ohýbanie rožkov, alebo zakladanie rozčítané knihy papierikom. Žiaci našej školy sa aj tento rok zapojili do projektu „ Záložka do knihy spája školy“. Všetci pracujú na tom, aby vyrobili krásne, štýlové záložky pre našich nových kamarátov z Čiech. Už o pár dní bude putovať balík plný záložiek až za hranice našej krajiny, do malého mesta Ivančice, aby malým čitateľom naše záložky nielen poslúžili, ale ich aj potešili.

                                                                                                                                                       

          • Európsky týždeň športu "S pohybom je život krajší!"

          • Športové dopoludnie, ktorého cieľom bolo viesť a zároveň motivovať žiakov k zdravému životnému štýlu a pohybu. Menší žiaci si zmerali svoje sily v zábavno-pohybových disciplínach. Hádzali smelo loptou do koša, triafali kruhmi na cieľ. Starší chlapci a dievčatá s veľkou energiou sa pustili do športových turnajov vo futbale a vybíjanej. Bolo vidieť, že všetci súťažia s húževnatosťou  a s veľkou radosťou...

                                                                                                                  

                                                                                                                                

          • PREDNES POÉZIE A PRÓZY - školské kolo

          • Postupová súťaž v interpretácii umeleckého textu patrí k obľúbeným podujatiam našej školy. Tohoročné školské kolo sme zorganizovali 6.10.2022 za účasti hosťa z Tríbečskej knižnice v Topoľčanoch. Recitátori sa na prednes príkladne pripravili. Dokázali zaujať divákov, porotu i svojich súperov. Väčšina  podávala výborné výkony. Vystupovali s nadšením a radosťou. Niektorí zvádzali boj s trémou, no hlavne si vyskúšali, aké je to prednášať pred publikom. O kandidátov na postup do vyššej súťaže v Novej Vsi nad Žitavou nebola núdza. Prvenstvo v svojej kategórii  si vybojovali Tamara Bučeková a Dominika Dubajová. Získali postup do krajského kola a možnosť reprezentovať školu. 

            Víťazom blahoželáme a  pedagógom ďakujeme za dobrú prípravu žiakov!

            Výsledky súťaže I. stupeň A variant   Poézia   

                 1. miesto –  Tamara Bučeková 4.roč.      

                 2. miesto –  Anna Mária Bučeková 2.roč.

                 3. miesto –  Bibiana Karvayová 4.roč.

            Výsledky súťaže II. stupeň A variant    Poézia     

            1. miesto – Dominika Dubajová  8.roč  
            2. miesto –Vanesa Dobošová 5 roč 
            3. miesto –  Samuel Cifra 8.roč

            Próza   – Jaroslav Múčka 7.r.

            Cena poroty     Vivien Zeleňáková  –  5.r.,  Juraj Šinko –  7.r., Timea Machovičová – II. PŠ

          • Náramky priateľstva

          • Na hodine Pracovného vyučovania  žiaci 6. ročníka vyrobili náramok priateľstva. Priateľstvá sú ako farebné koráliky, ktoré sme použili na výrobu náramkov. Deti popustili uzdu svojej fantázii a skombinovali množstvo rôznych farieb. Krátke príbehy, ako vnímajú svoje pocity o priateľstve nám oživili a spríjemnili prácu na vyučovacej hodine. Ruky symbolizujú priateľstvo, pomocou rúk človek môže vyjadriť veľa pozitívnych, ale aj negatívnych pocitov. Pomáhať spolužiakom a rešpektovať jeden druhého je základom dobrého priateľstva.  Na záver hodiny mohol každý obdarovať svojho kamaráta svojim vlastnoručne vyrobením náramkom.

                                                                                                                                                     

          • Čerstvé hlavičky

          • „Čerstvé hlavičky“ je dlhodobo úspešný projekt Kauflandu v oblasti zdravej výživy, poriadnu dávku vitamínov potrebujú pre svoj správny rozvoj a vývin najmä deti. Tento rok sa prihlásilo 278 základných a 385 materských škôl. Naša škola sa aktívne podieľala na hlasovaní a tým sa dostala do zoznamu víťazných škôl. Začiatok školského roka 2022/2023 sa začal s čerstvým ovocím, ktorý pozitívne vplýva na stravovacie návyky žiakov. Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny sa vníma ako spoločenský problém. Okrem spoločného objavovania nových druhov ovocia a zeleniny so sebou prináša možnosť vzdelávania žiakov ohľadne zdravej a pestrej stravy. Budovanie správnych stravovacích návykov, by sme nemali brať na ľahkú váhu, keďže zdravá strava ovplyvňuje celý náš život.

          • Otvorenie Školského roka 2022/2023

          • Po dvoch mesiacoch prázdnin opäť žiakom začala škola. Ako to už býva, otvorenie nového školského roka  sa konalo pred budovou školy. Pán riaditeľ privítal všetkých zúčastnených, predstavil nové zmeny vo vedení školy a prihovoril sa žiakom i rodičom. Zaželal  veľa úspechov, aby školský rok bol plný zaujímavých súťaží, hier, aby sme zažívali školu hrou, tešili sa zo spoločenských a športových podujatí, aby bol školský rok pestrý, veselý, plný nových vedomosti a zážitkov. Následne sa žiaci presunuli so svojimi pani učiteľkami do tried, kde sa oboznámili  s organizačnými pokynmi. Školský rok sa začal ......

          • Na výlet za poznaním...

          • sa vybrali siedmaci spolu s rodičom do obce Bojná, na Hradisko-Valy. Pre deti bol zážitkom a zároveň učením v prírode. Prezreli si archeologické nálezisko z obdobia Veľkej Moravy, spoznali život starých Slovanov. Navštívili požiarnu zbrojnicu v obci, kde im dobrovoľný hasič, ujo Janko, predviedol novú techniku. Nechýbal hasičský guláš a slovo povzbudenia na záver výletu pridala naša pani riaditeľka.

          • Outdoorové vyučovanie

          • Čo sa to u nás znovu dialo? Slniečko nám nadelilo krásny deň a preto sme skúsili vyučovať netradične - vonku. Využili sme deň detí aj na takéto veselé hodiny matematiky, slovenského jazyka, prírodopisu či hudobnej výchovy. Zabavili sme sa všetci - žiaci aj dospeláci. Odborne sa takáto výučba volá outdoorová, po slovensky škola vonku. A to že si takúto outdoorovú výučbu zopakujeme, je viac než isté!!!

          • Čítanie nás baví

          • Dňa 26.5.2022 sa v našej školskej knižnici zišla odborná porota, aby vyhodnotila čitateľskú súťaž Čítanie nás baví za rok 2021/22. Rozhodovanie poroty nebolo jednoduché, tento rok sa do súťaže zapojilo 20 škôl, ktoré posielali veľmi pekné, kreatívne práce. Veď posúďte sami, konečné výsledky sa dozviete z výsledkovej listiny TU

          • Súťaž zručnosti „A je to“

          • Naša škola sa opäť zúčastnila krajského kola v  súťaži zručnosti pod názvom „A je to“ v Bánovciach nad Bebravou. Umiestnili sme sa na peknom  2. mieste. Dvojčlenné zmiešané družstvo predviedlo svoje tvorivé a pracovné zručnosti na  ôsmich  stanovištiach. Súťažiaci aktívne plnili jednotlivé  úlohy, ktoré boli bodované podľa kvality, rýchlosti a presnosti splnenia zadanej úlohy. Jednotlivé stanovištia boli zamerané na prácu s papierom, modelovanie, skrutkovanie, prišívanie gombíkov, žehlenie, navliekanie koráliek, domáce práce či  poznávanie rôznych druhov prírodnín. Organizátorom sa chceme poďakovať za prípravu súťaže a zároveň aj naším súťažiacim M. Zacharovej a V. Zacharovi za úspešne reprezentovanie školy. Tešíme sa na ďalší  ročník súťaže.

          • Návšteva Tríbečskej knižnice

          • V máji žiaci II. stupňa absolvovali návštevu Tríbečskej knižnice. Oboznámili sa s informáciami o novinkách z fondu detskej literatúry a získali poznatky z obsahu niektorých zaujímavých kníh. Zároveň si mohli prelistovali tie, ktoré ich zaujali. Okrem toho absolvovali vedomostný kvíz z prírodovednej i spoločenskovednej oblasti. Podujatie bolo pekným zážitkovým učením v príjemnom prostredí. Odchádzali sme s vedomím, že čítanie kníh nie je na škodu. Práve naopak....

    • Kontakty

      • Spojená škola internátna, Tovarnícka 1632, Topoľčany s organizačnými zložkami Špeciálna základná škola internátna, Tovarnícka 1632, Topoľčany a Praktická škola, Tovarnícka 1632, Topoľčany
      • Ul. Tovarnícka: 038/5320021 Ul.Dr. Pantočku: 038/5225330               riaditeľ: 038/5321926 mobil: 0910 915 133  
      • Spojená škola internátna,Tovarnícka 1632, 955 01 Topoľčany Slovakia
    • Prihlásenie